Οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί κάποιος να χρειαστεί να πάρει βοήθεια από τον ψυχολόγο, είναι, στην ουσία, τόσοι όσοι και οι άνθρωποι που απευθύνονται στον ειδικό.
Μπορούμε, παρόλα αυτά, να διακρίνουμε τρεις βασικές κατηγορίες λόγων που μας ωθούν στο κατώφλι του ψυχολόγου :
την ανάγκη να γιατρέψουμε ένα σύμπτωμα που μας ταλαιπωρεί
την ανάγκη να επιλύσουμε σοβαρές δυσκολίες της ζωής μας, να «ξεμπλοκάρουμε», να κάνουμε αλλαγές που για καιρό προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα
την ανάγκη να διαχειριστούμε μία φάση κρίσης
Για να πάρω βοήθεια για (και από) τα συμπτώματά μου
Συχνά οι άνθρωποι φτάνουν στη πόρτα του ψυχολόγου όταν έρχονται αντιμέτωποι με συμπτώματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους και τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα : αίσθηση έντονου άγχους, κρίσεις πανικού, θλίψη, αϋπνίες, διαταραχές στη διατροφή.
Όλα αυτά τα συμπτώματα εκφράζουν μία προσωπική και σημαντική ερώτηση, μία αγωνία ή μια δυσκολία που δεν εκφράζεται με λόγια. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εσωτερική φωνή που μας μιλά κωδικοποιημένα και μας ωθεί στην αλλαγή.
Η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να αποκωδικοποιήσει τα συμπτώματά του, να κατανοήσει το νόημά τους και να έρθει, έτσι, σε επαφή με συναισθήματα, επιθυμίες ή δυσκολίες των οποίων την ύπαρξη αγνοούσε.
Φέρνοντας στο φως και αναγνωρίζοντας, αυτό που δεν μπορούσε έως τώρα να ειπωθεί με λέξεις, η θεραπεία ανοίγει το δρόμο στην αυτογνωσία, τη βελτίωση της σχέσης με τον εαυτό μας και τη δυνατότητα για αλλαγή.
Για να βελτιώσω τη ζωή μου και να εξελιχθώ
Οι άνθρωποι απευθύνονται επίσης στον ψυχολόγο όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, τις οποίες μπορούν ναι μεν να ορίσουν και να εκφράσουν, αλλά αισθάνονται σε αδυναμία να τις επιλύσουν :
δυσκολίες στις οικογενειακές, συντροφικές, φιλικές σχέσεις ή στο χώρο εργασίας
αίσθημα μοναξιάς
αδυναμία να πάρουν αποφάσεις, να κάνουν επιλογές και να προχωρήσουν στη ζωή τους
αίσθηση ότι αρνητικές καταστάσεις επαναλαμβάνονται χωρίς να μπορούν να ελέγξουν την έκβασή τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία της ψυχοθεραπείας βοηθά το άτομο να στρέψει τα φώτα στον εαυτό του, να εξερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και το περιβάλλον, του ρόλους που παίρνει στις σχέσεις του, τις επιλογές που κάνει, τα εμπόδια που θέτει στην υλοποίηση των στόχων του και την εξέλιξή του.
Ο δρόμος της αυτογνωσίας που ανοίγεται στο άτομο μέσω της θεραπείας, το βοηθά να επιλέξει τις αλλαγές που θέλει να κάνει σε όλα τα παραπάνω, έτσι ώστε να χτίσει για τον εαυτό του ένα λειτουργικό και ικανοποιητικό τρόπο ζωής.
Για να διαχειριστώ μία περίοδο κρίσης
Τέλος, κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στον ψυχολόγο για να βοηθηθεί στη διαχείριση μίας κρίσης.
Η οποιαδήποτε αλλαγή ζωής (πένθος, διαζύγιο, αλλαγές στον κύκλο ζωής, εργασιακές αλλαγές, ερχομός ενός παιδιού, εφηβεία) μπορεί να πάρει τη μορφή κρίσης καθώς μπορεί να κλονίσει τις αξίες και τις πεποιθήσεις του ατόμου, να αποσταθεροποιήσει την εικόνα που είχε για τον εαυτό του και για τους άλλους.
Ο παλιός τρόπος αντίληψης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας μοιάζει πλέον να μην είναι επαρκής. Σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει το άτομο να διασχίσει με υγιή τρόπο την περίοδο πένθους που περιλαμβάνεται σε κάθε αλλαγή και να αναζητήσει μέσα του τα υλικά εκείνα που θα του επιτρέψουν να διαχειριστεί δημιουργικά και ικανοποιητικά τη νέα πραγματικότητα.