Ο κορωνοϊός ήρθε στη ζωή μας θέτοντας το ερώτημα της επιβίωσης και κλονίζοντας ό,τι αντιλαμβανόμασταν έως τώρα ως σταθερό και ασφαλές.
Την αβεβαιότητα για την υγεία και τη ζωή μας, ήρθαν να διαδεχτούν, στον απόηχο του πρώτου μεγάλου κύματος της πανδημίας, αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν στην ευημερία της χώρας, στην εργασιακή μας επιβίωση αλλά και στο μέλλον της αντιμετώπισης του ιού.
Η πανδημία μας έθεσε λοιπόν σε καθεστώς ανασφάλειας και ανησυχίας. Τα συναισθήματα του φόβου και της θλίψης και το αυξημένο στρες κυριαρχούν και θέτουν σε δοκιμασία την ψυχική μας ανθεκτικότητα.
Η ανάγκη να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία είναι επιτακτική και ουσιώδης.
Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποιους τρόπους αυτοφροντίδας που βοηθούν να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα μας και να καλλιεργήσουμε την εσωτερική μας ασφάλεια και την συναισθηματική αντοχή μας.
Αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων : ο φόβος, η θλίψη και το στρες που νιώθουμε είναι φυσιολογικά. Δεν είναι βοηθητικό να κατηγορούμε τον εαυτό μας όταν νιώθουμε άσχημα ή να πιεζόμαστε να νιώσουμε καλά.
Αυστηρό φίλτρο προστασίας από τις πληροφορίες : είναι χρήσιμο να ορίσουμε από ποιες πηγές θα πληροφορούμαστε για τις διάφορες εξελίξεις, έτσι ώστε να αποφεύγουμε ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες έτσι διατυπωμένες ώστε να προκαλούν πανικό.
Καλλιεργώντας τη σταθερότητα στο εδώ και τώρα : σε καιρούς αβεβαιότητας είναι σημαντικό να χτίζουμε μία σταθερότητα στο παρόν, φτιάχνοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο να μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Διατηρώντας και ενδυναμώνοντας τις ανθρώπινες επαφές : είναι πολύ βοηθητικό να μην επιλέγουμε την απομόνωση όταν αισθανόμαστε αρνητικά, αλλά να επιδιώκουμε τη σύνδεση και το μοίρασμα με άλλους ανθρώπους. Είναι μάλιστα ακόμα πιο βοηθητικό να επιδιώκουμε συζητήσεις επί της ουσίας και να εκφράζουμε στους δικούς μας ανθρώπους αυτά που αισθανόμαστε και μας απασχολούν.
Προστατεύοντας το σώμα μας : όταν λαμβάνουμε τα μέτρα για την προστασία μας από τον ιό καθώς επίσης και όταν φροντίζουμε το σώμα μας μέσω της άσκησης και της διατροφής, δεν μειώνουμε μόνο τις πιθανότητές μας να νοσήσουμε αλλά ελαττώνουμε και το στρες που σχετίζεται με αυτές τις πιθανότητες.
Αναζητώντας θετικές προοπτικές : είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε κομμάτια της ζωής μας που παραμένουν θετικά και σταθερά. Για παράδειγμα, σχέδια και στόχοι που δεν θα ακυρωθούν, σχέσεις ή συνεργασίες που είναι υποστηρικτικές και ικανοποιητικές, απολογισμός των επιτευγμάτων μας, αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για το μέλλον, αποτελούν σκέψεις που ενισχύουν την θετική μας οπτική και την αισιοδοξία μας.
Δίνοντας χώρο στη χαρά : τέλος, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να μην αμελούμε να παρέχουμε στον εαυτό μας στιγμές χαράς. Δραστηριότητες όπως το παιχνίδι με τα παιδιά και τα ζώα, ευχάριστες στιγμές με φίλους, μουσικά ακούσματα της προτίμησής μας, παρακολούθηση κάποιας ταινίας μας φέρνουν σε επαφή με θετικά συναισθήματα που χρειαζόμαστε σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη.
Θα πρέπει, παρόλα αυτά, να τονίσουμε ότι για αρκετούς ανθρώπους η αυτοφροντίδα μπορεί να μην είναι επαρκής.
Στη διάρκεια της περιόδου που διανύουμε, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υποστεί ισχυρά τραυματικά γεγονότα όπως για παράδειγμα την απώλεια της εργασίας τους ή να εκδηλώνουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ή απλά να βιώνουν έντονη δυσφορία.
Σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό : 10306