Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα
Η ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) είναι η ικανότητα ενός ατόμου ή μίας οικογένειας να προσαρμόζονται σε ενδογενείς ή εξωγενείς στρεσσογόνους παράγοντες, έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία τους και να επανέρχονται σε μία κατάσταση ισορροπίας και ευημερίας.
Για το Γάλλο ψυχίατρο - ψυχαναλυτή Boris Cyrulnik, η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η τέχνη να κυβερνά κανείς το πλοίο του μέσα στις καταιγίδες.
Στρεσογόνος παράγοντας μπορεί να είναι κάθε γεγονός ή κατάσταση που διαταράσσει την υπάρχουσα ισορροπία ενός ατόμου ή μίας οικογένειας.
Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να είναι γεγονότα σχετικά με την εξελικτική πορεία, τον κύκλο ζωής του ατόμου ή της οικογένειας :
Γεννήσεις παιδιών
Εφηβεία
Αποχώρηση παιδιών από το σπίτι
Σύνταξη
Απώλειες κλπ.
Οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί επίσης να σχετίζονται με άλλα δυσάρεστα γεγονότα όπως :
Ατυχήματα, ασθένειες, θάνατοι
Ανεργία, οικονομική καταστροφή
Πόλεμος, φυσικές καταστροφές
Μία έννοια συγγενής με την ανθεκτικότητα είναι η μετατραυματική ανάπτυξη :
Μέσα από μία τραυματική εμπειρία, κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσονται ψυχικά, κατακτούν μία βαθύτερη κατανόηση του εαυτού τους και οικοδομούν νέο νόημα ζωής.
Τι μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ανθεκτικότητα ;
Είμαστε όλοι διαφορετικοί, επομένως όλα τα γεγονότα δεν προκαλούν τον ίδιο βαθμό στρες σε όλα τα άτομα ή τις οικογένειες που τα βιώνουν.
Αντίστοιχα, οι παράγοντες ανθεκτικότητας είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών, εμπειριών και συνθηκών που μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Κάποιοι βασικοί παράγοντες ψυχικής ανθεκτικότητας είναι :
1. Η δυνατότητα να αφηγηθούμε αυτό που μας συνέβει Ο Cyrulnik επισημαίνει ότι : "καθώς προσπαθεί να βρει τις λέξεις που θα επιτρέψουν στον εαυτό του και στους άλλους να τον καταλάβουν, ο άνθρωπος που έχει πληγωθεί χτίζει έναν λεκτικό επίδεσμο για την πληγή του και μία ανεκτή αντίληψη του τραύματος."
2. Η ύπαρξη ενός ισχυρού και συνεκτικού υποστηρικτικού δικτύου, οικογένειας και φίλων έτοιμων να ακούσουν, να συναισθανθούν, να αποτελέσουν πηγή στήριξης και να επιτρέψουν στο άτομο που έχει βιώσει επώδυνες καταστάσεις να αναδιοργανωθεί.
3. Κάποια ατομικά χαρακτηριστικά όπως
Η θετική αυτοεικόνα μας
Η αίσθηση ότι είμαστε ικανοί και επαρκείς για να επηρεάσουμε τις συνθήκες της ζωής μας
Η αισιοδοξία
Η ικανότητα να αναγνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας
4. Η σωματική και ψυχική αυτοφροντίδα
Σωματική άσκηση
Ανάπτυξη τεχνικών διαχείρισης του στρες και ρύθμισης των συναισθημάτων
Ψυχοθεραπεία
Δημιουργικές δραστηριότητες
Επικοινωνία
Δείτε το σχετικό βιντεάκι, εδώ :